Pot v Crngrob

Romarska pot vas čez zelena polja in senčne gozdove popelje do cerkve v Crngrobu, ki skriva mnogo zakladov.

 • Priporočen čas za ogled

  1,5 ure

 • Dolžina poti

  5 km

 • 1

  Pot pričnemo nasproti avtobusne postaje v Škofji Loki, kjer je postavljena informativna tabla poti. Odpravimo se po Šolski ulici, mimo Aleje znamenitih Ločanov, pred pokopališčem zavijemo levo do Ceste talcev in mimo Groharjevega naselja. Tu se lahko odpravimo levo na ogled Stare Loke, zanimivega zgodovinskega naselja omenjenega že l. 973.

 • 2

  Našo pot nadaljujemo v smeri vasi Papirnica in Pevno, kjer nas ob poti spremljajo zelena polja in čudovit pogled na Lubnik. Sprehodimo se mimo številnih znamenj na križiščih cest, v zavetju malega gozdička ob cesti pa lahko opazimo tudi spomenik padlim vojakom. Nekoliko naprej naletimo na še eno križišče in nadaljujemo po desnem kraku, po makadamski poti.

 • 3

  Odpravimo se naravnost čez polja, s krasnim razgledom na gore v ozadju. Nadaljujemo po gozdni cesti mimo Rdečega znamenja proti Crngrobu. To spada med najstarejša znamenja v Sloveniji in spominja na smrtonosno kugo.

 • 4

  Od znamenja do konca gozdička nas loči le še nekaj minut hoje. Ko pridemo na plano, že lahko zagledamo zvonik cerkve Marijinega oznanenja. Ta mogočna romarska cerkev je iz 13. stol. Na zvoniku je freska sv. Krištofa, pod neogotskim nadstreškom pa znamenita freska o 47 prepovedanih nedeljskih opravilih, imenovana »Sveta nedelja«. Cerkev v svoji notranjosti skriva baročne zlate oltarje in dragoceno cerkveno opremo, kar lahko vidimo le, ko je odprta.

 • 5

  Nazaj na izhodišče se lahko vrnemo po isti poti. ali pa nadaljujemo z vzponom do vasi Planica in preko Križne gore (680m) v mesto, kar našo pot podaljša za kake 3 ure.

 • 6

  Pot pa lahko tudi podaljpamo in planinsko obarvamo z vzponom do vasi Planica in se nato preko Križne gore (680m) vrnemo v mesto. Če se odločimo za ta povratek, pot nadaljujemo navkreber za cerkvijo in sledimo markacijam, dokler ne prispemo do vasi Planica od koder je čudovit pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. V bljižini vasi se nahaja tudi cerkvica, od katere lahko pot nadaljujemo rahlo navzdol proti Križni gori. Po slabi uri hoje prispemo na začetek vasi Križna gora. Od tu je čudovit pogled tako na Kamniško Savinjske kot tudi na Julijske Alpe, seveda pa opazimo tudi Lubnik in druge bližnje hribe. Od središča vasi je le kratek sprehod do cerkve Sv. Križa. Pot navzdol lahko nadaljujemo od tu, ali pa se vrnemo do ceste in nadaljujemo po njej. Ko pridemo v dolino nas do Škofje Loke loči le še kakih 20 min hoje.

Romarska cerkev v Crngrobu

V BLIŽINI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...